kjøkkenutstyrkjøkkenutstyr

Focaccia med aioli og chilimajones

En god focaccia er det perfekte tilbehøret til grillmat, pasta eller en deilig salat. Med en god aioli er focacciaen også en vinner på tapasbordet. I samarbeid med dyktige Ida Marie Storbakken bak Instagram-kontoen @idamariesmat presenterer vi her en oppskrift på eltefritt focacciabrød med aioli og chilimajones.

 

Fordi dette er et eltefritt focacciabrød må deigen settes en dag i forveien. Deigen blandes sammen på 5 minutter, heves i 12-16 timer, før den deretter stekes. Med veldig lite arbeid har du et luftig focacciabrød med tynn, sprø skorpe!

 

I oppskriften brukes en langpanneform 37 cm.

Ingredienser

Focacciadeig:

1150 gram hvetemel
1 liter kaldt vann
1,5 ts gjær
2 ts salt
2 kvaster med finhakket fersk rosmarin (2 ts tørket)
8 ss olivenolje

Etter heving - før steking:

Ca. 5 ss olivenolje
Maldonsalt


Fremgangsmåte

  1. Rør sammen alle ingrediensene til deigen i en bakebolle. Bruk en røreskje. Deigen skal kun blandes lett sammen – den skal være klissete!
  2. Ha plastikk over bakebollen og la stå på kjøkkenbenken i 12-16 timer.

  3. Ha bakeark i en bakeform, og hell deigen oppi formen. Ikke rør for mye rundt i deigen, bare «hjelp» den litt utover i bakeformen med en røreskje/slikkepott.

  4. Ha et rent kjøkkenhåndkle over og la heve 1 time på en lun plass.

  5. Sett ovnen på varmluft, 230 grader.

  6. Hell deretter olivenolje over deigen.

  7. Trykk noen hull i deigen, med rene fingertupper.

  8. Strø over maldonsalt.

  9. Stekes midt i ovnen, i ca. 30-40 minutter.

  10. Ta brødet ut av formen og legg rett på en rist.

  11. Brødet kan fryses eller oppbevares på benken ett par dager før servering. Det kan være lurt å steke brødet 5 minutter, på 180 grader varmluft, for å få skorpen sprø igjen.

Hjemmelaget aioli og chilimajones

Ingredienser

 

4 eggeplommer
1 eggehvite
2 ss kaldt vann
1,5 ts sennep (grov sennep/dijonsennep – bruk det du har)
3 ss sitronsaft
3 fedd hvitløk
1 ts salt
4,5 dl solsikkeolje/rapsolje

+ 0,5 rød chili (hvis du ønsker chilimajones)

Fremgangsmåte 1; Med stavmikser

  1. Ha først alle ingrediensene utenom olje i et desilitermål

  2. Hell deretter oppi all oljen.

  3. Sett stavmikseren i bunn av desilitermålet. Hold stavmikseren i bunn UTEN å dra stavmikseren opp og ned.

  4. La stavmikseren stå hel stille på bunn av desilitermålet og start med å trykke korte, gjentatte ganger, slik at det blandes godt sammen. Oljen vil da sakte men sikkert begynne å blande seg med de andre ingrediensene.

  5. Når du ser at alt begynner å blande seg og ligne på majones, kan du dra stavmikseren forsiktig opp slik at resten av oljen som ligger på toppen også blandes.

  6. Vips, så har du hjemmelaget aioli på noen få sekunder!

  7. Ha halvparten av aiolien over i en skål, og tilsett grove biter av en halv rød chili i desilitermålet, om du ønsker chilimajones. Bruk stavmikseren og kjør chilien sammen med aiolien. Smak til med salt og mer sitronsaft om den trenger det.

  8. Har massen skilt seg? Ha en eggeplomme og to ss vann i en bakebolle. Visp godt og spe med litt og litt av den skilte massen. Hvis du ser at den holder på å skille seg, visp inn et par teskjeer vann. Du skal da klare å redde den igjen.

Fremgangsmåte 2; Uten stavmikser

  1. Ha alle ingrediensene utenom olje, hvitløk og chili en bakebolle.

  2. Visp godt sammen, enten for hånd eller med en miksmaster eller kjøkkenmaskin med visp.

  3. Tilsett deretter litt og litt olje, mens du visper godt. Ikke ha for mye olje om gangen, da kan den skille seg.

  4. Tilsett finhakket hvitløk og chili.

  5. Smak til med salt og mer sitronsaft om den trenger det.

  6. Hvis aiolien skulle skille seg, betyr det at det har kommet for mye olje i eggeblandingen om gangen. Du trenger ikke starte helt på nytt. Ta vare på den skilte massen. Ha en eggeplomme og to ss vann i en ny bakebolle. Visp godt og spe med litt og litt av den skilte massen. Hvis du ser at den holder på å skille seg, visp inn et par teskjeer vann. Du skal da klare å redde den igjen.

Har du alt du trenger?


Tilleggsinformasjon

Tilleggsinformasjon
SKU blogg-focaccia-med-aioli
© Christiania Glasmagasin AS