kjøkkenutstyrkjøkkenutstyr

Slik bevarer glassene sin glans

Glasskorrosjon gjør glasset mattere, noe de fleste helst vil unngå. Det er nærmest umulig å tilbakevende den naturlige glansen når skaden først har skjedd, men heldigvis finnes det mye du kan gjøre for å unngå at glassene utsettes for nettopp korrosjon eller forkalkning.

 

Mange tror at dyre glass krever mer vedlikehold enn billige glass fordi de lettere kan utsettes for korrosjon eller forkalkning. Dette stemmer ikke. Begge deler kan oppstå på alle typer glass, men det er selvfølgelig ekstra kjedelig når det skjer med dyre glass som koster mer å erstatte.

Hvorfor oppstår glasskorrosjon?

Det kan være vanskelig å forklare hvorfor glasskorrosjon skjer på noen glass og ikke alle, og hvorfor det kan oppstå på ulik tid. Årsaken til at glasskorrosjon skjer er at mineralene i glasset blir borte over tid, og dermed forårsaker korrosjon. Her er det mange faktorer som spiller inn, og både luftfuktighet, hardhet på vannet, temperatur, saltvann i luften, slipninger og tykkelse på glasset, og om luftfuktigheten har blitt innesperret i glasset kan alle være årsaker til at et glass har blitt melkehvitt.Hvordan forebygge glasskorrosjon?

Det viktigste å tenke på for å unngå korrosjon er å forhindre at fukt får ligge på glasset. Under har vi i samarbeid med vår kategoriansvarlig for glass, Pia, satt sammen en enkel oversikt med tips og råd for å bevare glassene dine lengst mulig.

 

  • Tørk glassene med en gang de er ferdige i oppvaskmaskinen. Dette er gjerne årsaken til at det anbefales å håndvaske glass, fordi da tørker man dem med en gang.
  • Ikke vask glassene på høyere enn 55 grader. Mange velger å vaske på max 45 grader, men du kan også spør butikken hvor du kjøpte dem om hva som er anbefalt for det spesifikke glasset.
  • Bruk oppvaskmiddel som er egnet for glass.
  • La glassene stå riktig vei i skapet slik at luftfuktighet ikke blir sperret inne i glassene.
  • Oppbevar glassene kjølig og tørt.
  • Ha små silica-poser sammen med glassene (disse som ofte kommer med når man kjøper elektronikk)

Korrosjon eller forkalkning?

Selv om det som nevnt kan være nærmest umulig å gjenskape den naturlige glansen i glasset ved korrosjon, vil det ved forkalkning være mulig å gjøre noe med saken. Det finnes mange råd mot dette, blant annet kan eddik og sitronsyre i vaskevannet gjøre susen. Verdt et forsøk, eller hva? Også verdt å nevne er at Hadeland Glassverk kan syrebehandle glass som har korrodert for en overkommelig pris – ta kontakt med dem direkte om det skulle være av interesse.

Glass som varer livet ut

Vi i Christiania Glasmagasin har nesten 300 års erfaring med glass i ulike former, farger og fasonger. Vi tilbyr alt fra kjøkkenglass til kunstglass, og vet at glass som har blitt godt ivaretatt ikke bare kan vare livet ut – de vil også kunne gå i arv gjennom flere generasjoner. Vi er stolt tilbyder av glass fra leverandører som Hadeland GlassverkHolmegaardRiedel, Rosendahl, Eva Solo, Norgesglasset, Iittala og mange flere. I tillegg kan vi tilby bred kunnskap og erfaring som kan hjelpe deg å finne riktig glass til riktig anledning. Kom gjerne innom en av våre butikker eller kontakt oss for mer informasjon og veiledning.

 

Takk for lån av flotte bilder:
Malin Antonsen (@baremalin), Ingvild Bottenvik (@ingvild90) og Amalie Fagerli (@svenngarden).


Finn din favorittserie


Tilleggsinformasjon

Tilleggsinformasjon
SKU blogg-vedlikehold-av-glass
© Christiania Glasmagasin AS