kjøkkenutstyrkjøkkenutstyr

Velg riktig kniv til kjøkkenet

Kniven blir ofte omtalt som kjøkkenets viktigste redskap, og det er ikke uten grunn. En god kniv gjør matlagingen både morsommere, raskere og smidigere! Kniven er et redskap som er blitt perfeksjonert gjennom årtusener, og i dag finnes det et stort utvalg kniver til ulik bruk. Men hvilke kniver er det viktigst å ha på kjøkkenet?

 

Før vi guider deg gjennom de ulike knivtypene som bør finnes på kjøkkenet, vil vi gå gjennom hva som er viktig å se etter når du skal navigere deg frem i knivjungelen.

Balanse

Kniven bør balanseres likt mellom blad og grep. Har du riktig balansegang i kniven vil du ikke bli like fort sliten i hånden. På den måten vil en kniv med god balanse være langt mer ergonomisk, og matlagingen kan skje mer effektivt. 

Materiale

Skal du velge kniv i stål eller keramisk materiale? Ulike materialer egner seg gjerne til ulike bruksområder, og ofte vil det være gunstig å ha en kombinasjon av kniver laget i de ulike materialene på kjøkkenet. Når det gjelder kniver av stål, vil sammensetningen av stoffene i stålet, herding og slip avgjøre hvor skarp, holdbar og fleksibel kniven er. Vi skiller mellom mykt og hardt skål, og måler stålets hardhet i en skala som heter Rockwell (HRC). Hardt stål, som kjennetegner dyrere kniver, ligger på omkring 56-60+ HRC. Keramiske knivtyper av porselen plasseres rett under diamant på hardhetsskalaen, og vil derfor beholde sin skarphet lenger enn stål.

Utforming

Vår knivekspert anbefaler å velge et knivskaft som passer størrelsen på hånden din, men at dette ellers er en smakssak. Det er viktig at du prøveholder kniven før du kjøper, slik at du er sikker på å være komfortabel med utformingen. De ulike knivleverandørene har forskjellige prioriteringer når det kommer til knivens utforming.

 

Knivryggen kan også ha noe å si på hvordan kniven er å bruke i lengden, sett fra et ergonomisk perspektiv. En tynn rygg gir ofte bedre smidighet enn en kniv med tykk rygg. Kniver med tykk rygg vil også være tyngre, og gjerne bli tung å bruke i lengden.

Invester i en god kniv med hardt stål?

Med riktig behandling skal en god kniv holde livet ut. Det er derfor ofte en bedre økonomisk løsning å investere i en god kniv med hardt stål enn å kjøpe billige kniver som må byttes ut ofte. Riktig behandling avgjør knivens levelengde, og derfor vil håndvask, sliping og oppbevaring være viktige faktorer.

 

Alle kniver bør slipes med jevne mellomrom, og bør også oppbevares på magnetlist eller i en knivblokk da de ofte blir sløve av å ligge i skuff. De fleste knivtyper bør vaskes for hånd, noe som bør gjøres til en vanesak hvis du ønsker å bevare knivens skarphet så lenge som mulig.

Basiskniver og bruksområder

Det finnes et stort utvalg ulike kniver til ulike bruksområder. Likevel finnes det tre kniver som bør være essensielt i ethvert hjem som er opptatt av god mat og matlaging. Disse tre knivene er kokkekniv, brødkniv og universalkniv.

Kokkekniv

En god kokkekniv er uunnværlig til kjøkkenet. Kokkekniven egner seg til skjæring, snitting og hakking av de fleste ingredienser og råvarer.  En god kokkekniv kan gi deg en helt ny kjøkkenopplevelse, da den er såpass universelt egnet. Vår anbefaling her er Tokai kokkekniv 20 cm. Tokai-serien er laget i damaskstål, som også betegnes som mønstersmidd knivstål og plasseres derfor høyt oppe på hardhetsskalaen.

 

En stor kokkekniv passer til grovkutting av kjøtt og grønnsaker, mens en mindre kokkekniv egner seg bedre til å skjære mindre, finere biter av kjøtt og grønnsaker.

Brødkniv

En brødkniv egner seg for å skjære større ingredienser som ofte har et hardt skall med myk kjerne. Eksempler kan være brød, kål og melon. Global produserer kniver i japansk toppkvalitet, og brødkniven på 22 cm skjærer enkelt gjennom alt fra nystekte rundstykker til store vannmeloner.

 

Et rimeligere alternativ, som heller ikke går på bekostning av kvaliteten, er Victorinox brødkniv 21cm i rosentre. Sveitsiske Victorinox har siden 1891 forsynt kjøkken over hele verden med kvalitetskniver, og er et merke mange sverger til.

Universalkniv

Universalkniven passer godt til skrelling av frukt og grønnsaker, og mange bruker også disse knivene til praktiske ting som å stikke hull i plastemballasje eller åpne forpakninger. Universalkniven er som regel mindre i størrelse enn ovennevnte. 

 

Vi anbefaler grønnsakskniven fra De Cussion-serien til Porsgrunds Porselænsfabrik for kutting av tomater og andre grønnsaker som gjerne krever en skarp kniv. Disse knivene er nemlig laget i porselen, og vil beholde sin skarphet svært lenge.

 

Likevel finnes det også gode universalkniver i stål. Med Nagasaki knivsett fra Christiania 1739 får du hele 5 kniver i rustfritt stål til en god pris.

Andre kniver til kjøkkenet

Har du bred kjøkkenerfaring, er du også kanskje kjent med santokukniv og filetkniv. Filetkniv er helt nødvendig for tilberedning av fisk, da ingen andre kniver er like smidige i bladet. Med filetkniven kan du enkelt skille fiskefileten fra beina ved å presse knivbladet hardt mot ryggbeinet i fisken og bevege det i en flat, sveipende bevegelse. Det er en fordel at fileteringskniven har et godt grep som gjør at hånden ikke vil skli ut av posisjon når du presser knivbladet mot ryggbeinet i fisken.

 

Santokukniven er en kokkekniv med japansk design som har en buet knivtupp. Det som kjennetegner santokukniven i aller størst grad er luftlommene som gjør kniven svært anvendelig til klebrige matvarer som kylling, grønnsaker, frukt eller fisk. Luftlommene gjør at råvarene enkelt faller av og ikke fester seg til knivbladet. Santokukniven fra Tokai i damaskstål er et godt alternativ dersom du ønsker å avansere på kjøkkenet.

 

Mange med et hjerte for god ost velger også å ha et utvalg ostekniver hjemme. Om du kjenner deg igjen i beskrivelsen bør du sjekke ut vårt utvalg av ostekniver her.

 

Behandling og oppbevaring

Når du har investert i en god kniv – uansett hvilken type kniv det er, så forutsetter dette at du også må behandle kniven riktig for å sørge for en lengst mulig levelengde. Hvordan kniven skal slipes og hvilken slipestein som egner seg varierer, så forhør deg med en ansatt i butikken når du handler. Bestem deg også for at kniven aldri skal i oppvaskmaskinen. Selv om noen kniver tåler dette bedre enn andre, så vil kjemikaliene i oppvaskmaskinen være så sterke at de på lang sikt vil slipe ned kniveggen. Bruk derfor lett såpevann, oppvaskbørste og tørk av med en klut – gjort på 1, 2, 3!

 

Behandler du en god kniv bra, vil den også mest sannsynlig holde livet ut!  

Sylskarpe favoritter

Du har fått FRI FRAKT

Lagt i handlekurven
  • BARNESERVISE NORSKE SKOGSDYR 3 DELER
  • Det är %1 varor i handlekurven.
  • Delsum 44
© Christiania Glasmagasin AS